Wat is osteopathie?
Osteopathie is een complementaire geneeswijze die gebaseerd is op uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, embryologie en pathologie. De osteopaat gaat ervan uit dat alles in het lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden is.
Om te zorgen dat dit geheel in balans blijft, moeten alle onderdelen goed functioneren en een goede bewegelijkheid hebben. Het gaat hierbij om structuren uit drie verschillende systemen, namelijk het pariëtale systeem of het bewegingsapparaat zoals de botten, spieren en gewrichten. Het viscerale systeem waar de organen met al hun omringend bindweefsel toe behoren. En als laatste het craniosacrale systeem dat de schedelbeenderen, het heiligbeen, de hersenen met hun vliezen en het ruggenmerg bevat. Deze systemen beïnvloeden elkaar continu.
Zodra er in een van de systemen een verminderde bewegelijkheid is, raakt het lichaam uit balans. Het lichaam heeft een bepaalde capaciteit om te kunnen compenseren om een bewegingsverlies op te vangen. Zodra dit aanpassingsvermogen opgebruikt is, kunnen klachten zich manifesteren, zelfs op heel andere plaatsen in het lichaam.
De osteopaat gaat op zoek naar deze (soms kleine) bewegingsverliezen om ze door middel van manuele technieken weer beweeglijker te maken. Het doel hiervan is om het zelf herstellend vermogen te stimuleren. Doordat het bewegingsverlies in de weefsels wordt opgeheven, wordt de aanvoer van voedingsstoffen verbeterd, waardoor het lichaam zelf weer naar een gezonde balans kan zoeken.